Klimatkompensation för en resa ToR Quito med mellanlandning kostar ungefär 1000 SEK (för mer info kring denna punkt se min klimpatpolicy)

Resa till Ecuador – reseguide till Sydamerikas lättillgängliga pärla

Denna guide innehåller annonslänkar

När jag först läste om att resa till Ecuador – att resa runt i och semestra i detta lilla sydamerikanska land – lockades jag av att som förstagångsresenär till Sydamerika få så mycket av kontinents starkaste karaktärsdrag samlade i ett så litet land. Lättillgängligt, liksom – men ändå spännande och packat med upplevelser. Variation. Natur. Mäktiga milijöer. Aktivitet. Jag slog igång på alla cylindrar när drömmen om Ecuador började formas till sanning, och ändå överträffade vår resa till Ecuador allt jag hoppats på – från Andernas högland till Galapagos unika stränder och ekosystem. För dig som kanske också sneglat mot Ecuador så hoppas jag att denna reseguide ska hjälpa lite på vägen, med tips och inspiration till ställen att åka till, aktiviteter att göra och coola miljöer att uppleva.

Gillar du att lyssna på poddar så kan jag tipsa om att lyssna på våra avsnitt om Ecuador – min och Annikas alltså, vi som i månadsskiftet augusti/september reste till Ecuador ihop.
Att resa till Ecuador / Att resa-podden
Att resa till Galapagosöarna / Att resa-podden

Information om Ecuador

Var ligger Ecuador?

Ecuador ligger i nordvästra Sydamerika, med gräns i norr till Colombia – som sammanbinder Sydamerika med Centralamerika – och Peru i öst och söder. Galapagosöarna ligger två flygtimmar rakt västerut från Ecuador. Landet ligger mitt på ekvatorn, men landets geologi ger stora variationer i temperatur och miljö. Landets delas in i fyra zoner; kusten, högländerna, Amazonas och Galapagos.

Så när är den bästa tiden att resa till Ecuador?

Det är en svår fråga att svara på, och handlar mycket om vad man är ute efter. Kusten har varmt och tropiskt klimat, men med mer regn mellan december och maj. Höglandet är betydligt svalare och mellan januari och maj något våtare. På Galapagos är det året runt mellan 17 och 25 grader, med en regnigare period mellan januari och april. Men inget är helt satt, förstås – och när vi var i Ecuador i månadsskiftet Augusti – September var det varmt i höglandet och Quito och en del regn och svalare på Galapagos.

Det bästa med Ecuador – mina främsta anledningar att resa till Ecuador

Något säger mig att jag skulle kunna skriva precis hur långt som helst om Ecuador och de främsta anledningarna till en semester i landet, men jag nöjer mig med att sammanfatta några punkter;

 • Det mäktiga landskapet. Ecuador, med Anderna som sträcker sig igenom landet, är så häftigt. Miljö, natur – maxat.
 • Variationen. Det där med Sydamerika i miniatyr är ingen överdrift. I Ecuador får man mycket, massor, på liten yta.
 • Människorna känns i allmänhet väldigt vänliga.
 • Att landet har en så lång och… kan jag säga brokig? historia. Det ger ett komplext land, vilket känns mäktigt och intressant. Det är ett land med många lager.
 • Och så Galapagos förstås. Galapagos känns inte som delar av ett land, som öar tillhörande ett. Det är som en egen värld, ett helt universum.

Jag har inte varit i andra länder av Sydamerika, men av Ecuador fick jag en känsla av det. Eller – främst en känsla av att vilja ha mer.

Språk – spanska (en kurs rekommenderas!)

Det talas spanska i Ecuador, och många har frågat mig om hur man kan ta sig fram utan att prata spanska. Det går – guider och andra inom turism pratar engelska, men det är verkligen inte att rekommendera. Hela upplevelsen blir större om man kan lite spanska. Det är lättare att prata med lokalbefolkningen, enklare att ta sig runt och på många ställen det enda sättet att göra sig förstådd. Jag läste spanska i gymnasiet, och tog appar till hjälp för att innan resan damma av den något. Vare sig du är helt ny eller behöver fräscha upp gamla kunskaper så kan jag verkligen tipsa om att till exempel använda Babbel som erbjuder riktigt bra spanskakurser online. Det är guld värt, och utöver ny kunskap även ett kul sätt att längta efter resan på.
Jag gömde mig lite bakom Annika som kan mer spanska än mig, men att jag faktiskt fräschat upp kunskaperna lite gjorde att jag kunde förstå det allra mesta som Annika pratade med folk om – och ibland ge mig in i enklare dialoger. Så roligt och verkligen mersmak att lägga ännu mer tid på lättillgängliga kurser hos Babbel.

Reseguide Ecuador – att göra i Ecuador

Qutio – världens högst belägna huvudstad

Ecuadors huvudstad Quito ligger på 2850 meters höjd, vilken gör det till världens högsta. Quito är en anledning i sig att resa till Ecuador, med allt från sin Unesco-klassade innersta stadskärna i kolonialstil till de coola omgivningarna. Staden omges av ett tiotal höga vulkaner, och längs bergväggarna klättrar pastellfärgade hus.

Mina intryck av och tips till Quito

 • Gå i gamla stan. Kvarteren är ljuvliga, och husen så vackra mot de omgivande bergen. Kolonialstilen är maffig, kvarter efter kvarter, och hela gamla stan är Unesco-klassad. Quito är inte den säkraste och lugnaste staden i världen, men kändes ändå helt okej – jag kände mig inte rädd, men hade liksom alla lokalinvånare väskan på magen och inte ryggen.
 • Det är en levande stad, med intensivt folkliv dygnet runt.
 • Ta en free walking tour! På det sättet kan du uppleva massor av staden samtidigt som du ges en tydligare bild av Quito som stad och Ecuador som land.
 • Ta en tur med Teleferiqon. Den långa linbanan tar dig upp från 3117 möh till den en höjd på 3945 meter på den mäktiga vulkanen Pichincha och ger en fantastisk vy över staden och mer fjärran. Kostnaden för en tur med gondolen är ringa 8 dollar.
 • Vandra – från Teleferiqons topp på Pichincha finns vandringsleder. Men obs – höjden är hög och dimma och väder kan komma snabbt. Ta sällskap av en guide om du är osäker.
  Vulkanen Pichincha hade för övrigt utbrott så sent som 1999, och sprutade ut ett lager på 30 cm aska över hela staden.
 • Besök chokladcaféet Pacari och provsmaka en av världens bästa choklader.
 • Ät god mat! Market central bjuder på Ecuadors mest typiska rätter billigt och riktigt bra – som lokalbefolkningen gillar den. Kvällstid hänger du med fördel i (mer turistiga) restaurangkvarteren på Calle de la Ronda, eller åker till populära café Mosaico för fantastisk utsikt.
 • Gå på observatoriumet och kolla in polstjärnan (northern star) och Södra Korset (cross of the south) – en syn som ecuadorianerna själva är stolta över.

Taxi runt stan är smidigt och kostar sällan mer än 1-5 dollar var man än ska.

Av det jag gillade mindre i Quito kan nämnas den otroligt intensiva trafiken som gav väldigt mycket avgaser, och förstås säkerhetsnivån. Jag var tacksam för poliser utspridda tätt över stan, men höll mig gärna på gator med mer folk inte minst kvällstid.

Läs mer om tips att göra i Quito hos Annika / Resfredag.

Ecuador och he Middle of the World (Mitad del Mundo) – ekvatormonumentet

Ecuador ligger mitt på och har sitt namn från ekvatorn, och i landet – ungefär 40 minuters bilresa ifrån Quito – finns monumentet som sägs vara the ”true middle of The World”. Visserligen sattes monumentet upp före gps-ens tid och sägs ligga 200 meter fel, men ett besök vid ekvatormonumentet anses av många vara ett måste som turist i Ecuador.

Maten i Ecuador

Jag tyckte så mycket om maten i Ecuador! Det är mycket seafood, och mycket mat som känns igen från Centralamerika – som quesadillas. Ecuadors ceviche är vida känd och har fräscha smaker av tomat, lime, lök, chili, vitlök och koriander, till förrätt servas ofta en god soppa på quinoa och potatis, ris kommer till de flesta maträtter och bönor och majs eller popcorn (”tostado”) är också ett i det närmaste obligatoriskt tillbehör till maträtterna i Ecuador. Och avokadon! Världsklass – och väldigt billig. Specialiteten marsvin hopppade vi dock över.

Det är billigt – en meny på ett ställe som inte är specifikt för turister går på 5-15 dollar.

Ställen och upplevelser att göra i Ecuador

Höglandet och Ecuadors vulkaner

Vulkanlandskap, ja – i Ecuador finns 84 vulkaner varav 27 är aktiva.

Cotopaxi – Ecuadors näst högsta vulkan

En av Ecuadors mest populära utflykter, och den jag uppskattade allra mest, är till vulkanen Cotopaxi – Ecuadors näst högsta med sina 5897 meter – i nationalparken med samma namn. Den ligger runt 50 kilometer söder om Quito, och kan göras med en dagsutflykt.
Landet runt vulkanen är vidsträckt i beige och svart och Cotopaxis snöklädda topp reser sig mäktigt i det i övrigt mäktigt karga vulkanlandskapet. Nu spelades Sagan om ringen in på Nya Zeeland – men Cotopaxi och Ecuador hade kunnat vara ett alternativ.

Vi gjorde en (adlink) guidad tur till Cotopaxi och vandrade upp till nästan 5000 meter, från en parkering en bit längre ned – en tur på bara några timmar men rejält jobbig i den tunna luften. Ned cyklade jag mountainbike. En av mina häftigaste upplevelser någonsin! Här kan du läsa mer om vår utflykt till Cotopaxi.

Quilotoa – en fantastisk turkos lagun bland vulkantoppar

Berget Quilotoa är 3915 meter högt, men desto kändare är den knallturkosa lagunen med samma namn. Här finns många, långa vandringsleder som Quilotoa Loop att uppleva men för den med kortare tid går att åka direkt till lagunens kant och vandra den korta biten ned till vattnet på en stig mjuk av djup sand – småjobbigt ner och en utmaning uppåt. Själva leden sträcker sig bara runt 1700 meter, men att stigningen är på 350 meter och runt 3500-3800 meters höjd går inte obemärkt förbi. Kratersjön Quilotoa är oerhört mäktig, och jag älskade varje sekund vid den. Här kan du läsa mer om vår vandring vid Quliotoa, med ord som skrev sig själva i inlägget av energin som levde kvar från av av våra bästa upplevelser i Ecuador.

Otovalo – en färgglad marknad i Ecuador

Ecuador och dess invånare är kända för sina färgglada kläder, och mest explosion av färger är det på någon av alla landets många marknader där textilierna får stort utrymme. En av de allra största och mest kända är Otovalo.

Mindo Cloud Forest – en dimmig molnskog

I molnskogen Mindo Cloud Forest hänger dimman över träden och vegetationen är intensiv. Hit åker du för att uppleva naturen med sina vattenfall, växter och fåglar och det finns många vandringar och leder att cykla sig genom landskapet.

Baños de Agua Santa – Ecuadors äventyrsmecka

Ungefär 13 mil söder om Qutio ligger Baños – en stad känd för sina många äventyr. Av alla ställen i Ecuador som trots sina många upplevelser som drar inte känns särskilt överturistade så sticker Baños ut med sitt stora besöksantal men de flesta vi pratade med från turister till guider var överens; det är turistigt värre men fantastiskt för den som älskar äventyr. Fullt fokus ligger på äventyr outdoor och jag som älskade Queenstown på Nya Zeeland skulle inte missa Baños om jag hade haft lite längre tid på mig i Ecuador.

Amazonas 

Och så Amazonas förstås – den mäktiga regnskogen i Ecuadors innersta. Här lockar den fantastiska naturen och aktiviteter som att paddla kajak på floden, besöka små byar, vandra och bada i vattenfall och laguner – och rent allmänt vild känsla och rikt djurliv. Här kan du läsa mer inspiration från Amazonas i Ecuador hos Cathinka / på vift.

Tips om att boka utflykter i Ecuador

Det finns många arrangörer av utflykter i Ecuador, och vi använde oss av samlingssidan (adlink) Viator för att jämföra olika upplägg och priser. Att boka direkt via uthyrningsfirmor hemifrån såväl som på plats går bra, men vi gillade Viator som känns säkert att använda. Alla vår utflykter var riktigt bra arrangerade!

Surf och stränder i Ecuador

Ecuador ligger mot Stilla havs-kusten, och även om det inte är sol och bad som lockar mest i landet så finns många härliga stränder att variera dagarna i höglandet och Amazonas med. Några av de som lockade mig mer inkluderar:

 • Montañita, som är en av landets mest populära stränder för att surfa. Bohemiskt med fokus på surf och fest – och en känsla därefter.
 • Mompiche, en något mer okänd fiskeby med lugn bortom turistmassor.
 • Canoa, som är många turisters favorit.

Under vår semester i Ecuador träffade vi många andra resenärer, men i princip ingen som pratade om stränderna i Ecuador förutom då Galapagos. Att det är annat som drar mer än strandliv i Ecuador är uppenbart. Och annat som drar på Galapagos-stränderna.

Galapagos – höjdpunkten i Ecuador

Och så är det då Galapagos, som trots allt det helt fantastiska i Ecuador står i en klass för sig. Galapagos är magi!

Jag har skrivit en separat guide till Galapagos, med massor av fakta och inspiration om de fantastiska öarna.

Annat att tänka på inför en resa till Ecuador

 • Allra bäst information får du i det här inlägget, med mycket tips om hur du bäst förbereder dig för en resa för Ecuador och Galapagos.
 • Giltigt pass är såklart ett måste, och det får inte gå ut på 6 månader efter inresa. En svensk medborgare får stanna upp till 90 dagar under ett år
 • För resa till Galapagos kan intyg om sjukförsäkring behövas
 • Säkerhetsläget råder UD om – i nuläget inte mer än avrådan att resa till gränsområdet mot Colombia och utöver det ”sedvanlig försiktighet”.
 • Quito – och Ecuadors högland – ligger på väldigt hög höjd. Stanna gärna några dagar i Quito för att bli van vid höjden…
 • …och respektera den och kroppens signaler. Vila och mycket vätska rekommenderas.
 • Jag skulle säga att en reslängd på 2-3 veckor är perfekt i Ecuador.
 • Valutan i Ecuador är dollar, och man tar sig runt med USD men kan få växel tillbaka i Ecuadorianska dollar vilka har samma värde som USD.
 • Ett bra reseapotek är viktigt. Hög solskyddsfaktor behövs och många med spf100 säljs på plats, men tar du med hemifrån så är det så högt skydd som möjligt som gäller med tanke på landets höga höjd liksom geografiska läge.
 • Infrastrukturen är riktigt bra och vägarna nära Quito bra – men för längre resor är utmaningarna större. Vi flög inrikes Quito – Galapagos – Guayaquil.
 • Packning för olika zoner är ett måste. Funktionskläder, strand- och båtlivskläder och bra skor liksom flipflops. Det jag använde mest var bra skor (låga vandringsskor), rejäla vandringsshorts och houidini power houdi-tröja.
 • Vi reste med KLM vilket var toppen och tog 14-15 timmar totalt, inklusive ett kortare stopp i Amsterdam. Vi flög in i landet till Quito och hem från Guayaquil.

Klimatkompensation för en resa ToR Quito med mellanlandning kostar ungefär 1000 SEK (för mer info kring denna punkt se min klimatpolicy)

Mer bra läsning hittar du om Ecuador hos Annika/Resfredag.

Något annat du funderar på kring att resa till Ecuador? Fråga gärna!