Tågluffa med barn i Europa - vackra tågresor (1 av 10)

Tågluffa med barn i Europa – inspiration och tips

Vi har precis släppt ett nytt avsnitt av Att resa-podden, och vi har en fantastisk gäst i det – Clara Lidström, kanske mest känd under sitt blogg-alter ego UnderbaraClara. Vi tog ett smidigt SJ nattåg till Umeå för att intervjua Clara på sitt underbara kontor – inrett som en 50-talslägenhet – och prata om att resa med tåg och mer specifikt att tågluffa med barn i Europa. Clara reste i våras med sin man och sina två förskolebarn med tåg i Europa och bjuder på en härlig intervju fullspäckad med en massa information, tips och inte minst inspiration. Vårt samtal gjorde framför allt det med mig – fick mig oerhört inspirerad att tågluffa med barn i Europa. Det är så mycket med det som tilltalar mig, och inte bara kring att ta mig från punkt A till punkt B, längs massor med vackra sträckor, utan kring sättet att resa som sådant och vad det ger utrymme för. Tid med familjen, tid för barnens frågor och resonemang, tid att koppla av och koppla bort – i en härlig miljö och på resande fot. Den kombinationen! Hållbarhetsaspekten är bara en välkommen bonus. Jag har påbörjat övertalningen av Henke, för hos mig är suget verkligt och här och nu, men han tycker att Meja är lite för liten. Hon blir 3,5 i sommar och det är kanske lättare om de är något år äldre, men jag tycker att hon är enkel och tror att det skulle fungera hur bra som helst. Vi får se…

Här lyssnar du på avsnittet med UnderbaraClara om Att resa med tåg.

Clara och Erika driver också härliga podden En underbar pod, missa inte den!

Tågluffa med barn i Europa – inspiration och tips

  • Boka sittplats på förhand. På vissa sträckor är det obligatoriskt, och du får inte åka utan, trots att du har biljett.
  • Ta hjälp från Europa runt när du har frågor eller vill ha hjälp att boka.
  • Barn upp till 11 år åker gratis i sällskap av vuxen med Interrailkort.
  • Ha med underhållning åt barnen – och utöver iPaden med nedladdat offlineninnehåll gärna sådant ni kan umgås kring. Plusplus är kul att plocka med, pixiböcker smidigt, pysselböcker, papper och penna och små spel som yatzy och uno roligt.
  • Extra mat och dryck till mellis kan alltid vara bra att ha med, även om serveringsvagnar finns allra oftast. På många tåg ingår mat om man köper biljett i en högre klass.
  • Packa smart. Jag förordar alltid ryggsäck när man reser med barn. Jag skulle lätt packa i min Osprey Sojourn om jag skulle tågluffa med barn, för att kunna variera mellan att dra och bära. Men allmänt – packa lätt, och i få väskor – tänk på att allt ska bäras av och på tåg. Låt barnen själv ha en liten väska med sina favoritleksaker och underhållning.
  • Boka i förväg eller spontant? Man behöver inte boka alla resor i förväg, det finns stor flexibilitet och möjlighet att boka med kort varsel. För de mest populära sträckorna kan det dock vara läge att boka långt innan, som på Bernina railway som Clara nämner i podden.
  • Bokning och information på resan; Bra appar för din tågresa i Europa är Interailappen Rail planner, där du kan hitta avgångar och info om boning av plats krävs eller inte. Trainline Europe är en annan app som hjälper dig att snabbt och enkelt kunna boka tågbiljetter online i Europa.
  • Nattåg är förstås smidigt för längre resor, men dagtåg överlägset om ni vill ha upplevelsen av naturen – och tiden ihop. Tänk igenom om ni kan tänka er att dela kupé med andra eller inte, och boka därefter. Gäller inte minst nattåg.
  • Facebookgruppen Tågsemester har massor med information om tågresor och tips för att tågluffa i Europa (och beyond).

Vackra tågresor i Europa – min tågresedröm

Ett alternativ om man inte vill lägga fullt så mycket tid (och pengar) på en tågresa som det kan innebära att resa hela vägen från norra Sverige ned i Europa, är förstås att flyga en bit och sedan tågluffa vidare- men är en anledning hållbarhetsperspektivet så tappar man förstås en del av poängen. Jag känner att jag drömmer om att göra det helt och rejält, och verkligen hoppa på ett tåg i Stockholm till Berlin på 12 timmar (hej nattåg, kan ni komma tillbaka tack!) och sedan ge mig iväg på en riktig rundresa runt hela Europa. Det finns sträckor jag siktat lite extra på, som ska vara extra vackra.

Detta är rutter som utgör lite extra vackra tågresor i Europa:

Åka tåg genom alperna

Glaciärexpressen, Schweiz – är ett långsamt expresståg från Sankt Moritz till Zermatt och således genom Schweiz vackra alper och några riktigt intressanta natursevärdheter, vilka man ser extra bra då tåget har panoramafönster.

Berninaexpressen – är den som Clara pratar om, det mest spektakulära sättet att ta sig genom alperna, och den går från Chur i Schweiz till Tirana i norra Italien. Den är klassad som ett världsarv och går förbi snötäckta alptoppar, genom tunnlar och över viadukter – och når upp till 2253 meter vilket betyder Europas högsta järnvägssträcka.
Sträckan mellan Wien till Venedig är en annan höjdare i alpvärlden, som går uppför och nedför i slingrande serpentiner, över 16 viadukter och broar i sten och järn, och genom tiotalet tunnlar. Har man kostat på sig första klass intår obegränsat med vin och bordsservering vid din plats.

Tågluffa med barn i Europa - vackra tågresor (1 av 10)
Inte Alperna utan Norge – men lite lika kanske?

Vackra tågresor i Storbritannien och Irland

The Jacobite, Fort William – Mallaig, Skottland – är den sträcka på Skottlands västkust som Harry Potters Hogwarths express glider fram genom, och som bjuder på enorm grönska och kuperade berg.
För att fortsätta i samma område så ligger även Irlands motsvarighet till Orientexpressen – Belmonds Grand Hibernian – på önskelistan. Tåget blev klart först för runt två år sedan och går under sex dagar genom fantastisk landsbygd och vackra kuststräckor såväl som typiska städer och gör stopp på flera av Irlands intressantaste platser. 

Andra vackra tågresor i Europa

Flåmsbanan, Norge – är en magisk tågresa nära Bergen i Norge, och under de två timmarna förflyttar man sig från 0 till 866 meter över havet – vilket kräver dubbla lok och speciellt bromssystem – och passerar vattenfall, älvar, dalar och fjäll. Du hittar mer om min resa på Flåmsbanan här (och många bilder i inlägget är därifrån), och hela tåg-, buss -och båtturen ”Norge i ett nötskal” här.
Swarzwaldbahn, Tyskland – är en sträcka som visserligen inte bjuder på några mer speciella tåg än helt vanliga tyska persontåg, men vars utsikt bjuder på vackert landskap med murrig skog, raviner och gulliga byar.
Redo för tåg i Tyskland, på resa mellan Berlin och Dresden (åk ytterligare två timmar och du hamnar i Prag)

Belgrad – Podgorica – är en vacker (och billig) resa från Serbiens huvudstad till Montenegros dito. Sträckan vars konstruktion startade på 50-talet och blev klart först 1976 är runt 40 mil lång, innehåller 254 tunnlar och 435 broar, och slingrar sig fram längs Montenegros berg.

Train des pignes, Frankrike – är en tågresa längs floder och genom dalgångar i Provences vackra landskap. Vill man ha mer klassisk känsla man man välja ett ångtåg från Puget-Théniers.

Andra tips för att åka tåg med barn i Europa, eller vackra resor?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!